Mobil : 0765.274.210
E-mail : office@camioncumacara.com

Biasari in traficul rutier

trafic-rutier

Biasari in traficul rutier

Pentru ca se intampla ca in trafic nu toata lumea sa conduca cu resposabilitate si atentie, din diverse motive, pot aparea biasari in trafic, care au ca repercursiuni incidente sau chiar accidente grave.

Notiunea de ,,bias” inseamna prejudecata sau distorsiune, tendinta sau preferinta subiectiva sau mai este intalnita si sub denumirea de eroare de percepere.

bisari in trafic

bisari in trafic

Una din cele mai intalnire biasari in trafic este asa-numita ,,iluzia controlului”. Este atunci cand avem impresia ca noi suntem stapani pe volan si totul, chiar si restul participantilor la trafic depind de noi. Care sunt consecintele acestei iluzii?

Ne face orbi la riscurile pe care le implica participarea la trafic.

Aceasta iluzie este urmata de alt tip de biasarea intalnita sub denumirea de iluzia vulnerabilitatii. Ea ofera conducatorului auto un optimism nerealist si il lasa vulnerabil, crescandu-i riscul accidentelor.

Un alti bias autohton este protectia divina. Oamenii isi duc masinile la sfintit. Poarta in masini cateva cruciulite sau icoane si isi fac semnul crucii cand pleaca la drum. Impresia este ca nu pot pati nimic daca merg cu Dumnezeu inainte, chiar daca ei merg cu mult peste limita de viteza admisa.

Alte biasari care tin de perceptie sunt cele legate de estimarea eronata a distantei (de depasire, de cele mai multe ori), de viteza sau timp de coliziune, dar si de unghiul pe care il are soferul asupra soselei.

Aceste biasari pot fi oprite sau reduse ca si frecventa prin odihna, printr-o privire obiectiva asupra situatiei (un copilot) sau constientizand riscul acestora in munca pe care soferii o desfasoara.

Despre autor

Camion cu macara, inchiriere camion cu macara in Bucuresti sau oriunde in tara. Transport containere si transport rutier de marfuri prin Trans Auto Vyo.

Nici un comentariu

Comenteaza