Mobil : 0765 276 289
E-mail : info@transautovyo.ro

Profilul conducatorului de camion cu macara

Profilul unui excelent conducator de camion

Unii oameni au o admiratie deosebita pentru conducatorii auto, pentru pliotii de formula 1 si pentru conducatorii de camioane. De departe impresia pe care ni-o lasa este ca pot cuceri si domina oricand lumea si soselele.

Acesti oamenii (intre ei se numesc camionagii sau tiristi) nu sunt doar la figurat deasupra lumii, dar si la propriu. Aceasta este

Camion-cu-macara-Bucuresti

Camion-cu-macara-Bucuresti

impresia pe care o are fiecare la prima vedere. Insa dincolo de acest aspect de ,,deasupra tuturor”, aceasta meserie este una care implica foarte multe responsabilitati si riscuri, dar si foarte multe aptitudini si abilitati bine antrenate.

Insa daca aceste aptitudini si abilitati nu sunt bine dobandite si apoi exersate, ele pot duce la biasari perceptuale care afecteaza capacitatea de conducere, siguranta conducatorului, a participantilor la trafic si a transportului.

Un bun conducator de camion trebuie sa aiba in primul rand o perceptie a spatiului si a distantei. Distanta mai mare fata de carosabil a cabinei modifica unghiul si vizibilitatea asupra drumului, de unde si impresia ca toata soseaua e a lor. Cele mai multe accidente se intampla datorita acestei biasari. Astfel una din aptitudinile necesare in aceasta meserie este aptitudinea spatiala. Aprecierea spatiala este foarte importanta in special in adaptarea vitezei. Este important cand sa stie daca are spatiu si timp suficient sa realizeze o depasire.

Aptitudinea spatiala este importanta si pentru a sti daca poate parca/intra intr-un spatiu dat. Deci aptitudinea spatiala nu tine doar la integrarea propriei persoane in spatiu, ci si a masinii si a marfii transportate.

Atentia este foarte importanta nu doar in cazul conducatorilor de camion, ci pentru toti conducatorii de vehicole si autovehicule. Datorita stimulilor diversi si complecsi cu care ,,camionagii” se intalnesc pe traseele lor, ei au nevoie de atentie distributiva, dar si concentrata foarte buna.

Viteza de reactie si capacitatea de luare de decizii in situatii de stres sau in limita de timp reprezinta un element esential in profilul unui bun conducator de camion. Situatiile multiple si complexe cu care acestia se intalnesc pe carosabil ii determina sa fie mereu in alerta.

Asa ca cine credea ca aceasta meserie este usoara, ar fi cazul sa mai priveasca din nou asupra competentelor necesare in aceasta meserie.

Despre autor

Camion cu macara, inchiriere camion cu macara in Bucuresti sau oriunde in tara. Transport containere si transport rutier de marfuri prin Trans Auto Vyo.

Nici un comentariu

Comenteaza